Sultan III. Ahmet'in emriyle 1728-1729 yılları arasında, annesi Rabia Emetullah Gülnuş Sultan'ın hayratı olarak, Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çeşme, Boğaz'dan gelip geçen yolcuların ihtiyaçlarını görmesi amacıyla deniz kenarına inşaa edilmiş, meydan düzenleme çalışmaları sırasında bugünkü yerine taşınmış ve dört basamakla yükseltilmiştir.
Lale Devri'nin anıtsal meydan çeşmelerinden biri olan Üsküdar III. Ahmet Çeşmesi'nin gövdesi çokgen prizma olarak başlamakta, belli bir yükseklikte yivli yarım küre bir konsolla kare prizmaya dönüşmektedir. Som mermerden yapılmış çeşmenin esas yüzü olan denize bakan doğu cephesinde, Sultan Ahmet'in celi sülüs hattıyla yazılan bir kitabe vardır.
Çeşmenin her bir yüzünde ortada Bursa kemerli bir çeşme nişi bulunmaktadır. Yalnız deniz tarafı cephesinde bunun iki yanında mihrap biçiminde birer niş daha vardır. Nişler geniş bir silme dikdörtgen çerçeve içine alınmıştır. Çeşme aynasında, kemer içini ayıran ince bir mukarnas şeridin altında ve üstünde taş oyma süslemeler ve rozetler yer alır. Nişlerin kemer aynalarında iri dişli mukarnas şerit tekrarlanmıştır. İki yanı burma sütuncelerle vurgulanmış dar kenarlarda, küçük çeşmeler vardır. Dar kenarlarda saçak altında, sarkıt niteliğinde süslemeli konsollar yer alır. Alt yapı, dişli frizli ve akant sıralı saçak kornişi ile sonlanmaktadır. Üstte süslemeli bir kaide ve geniş saçaklı, dört meyilli ahşap çatı yükselir. Yapının bezemelerinde görülen, S ve C kıvrımlı ve bitkisel motifli süslemeler, krizantemler içlerinde lale ve gül bulunan vazolar, köşelerindeki burma sütunlar, rozetler tümüyle Lale Devrini yansıtmaktadırlar. XIX. yüzyıla ait gravürlerde, Üsküdar III. Ahmet Çeşmesi çatısının ortasının bir fener gibi yüksek olduğu görülür. Sonraları bu iki kademeli çatı bozularak, şimdi görülen çatı yapılmıştır. Saçak kenarları da, önceleri işlemeli iken daha sonra düz bırakılmıştır:
Üsküdar III. Ahmet Çeşmesi Nerede?
Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi | Hakkında Daha Fazla > |
Yorum Gönder
Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.