Hak ediş tuzağına düşmek
20'li yaşlardaysanız yapacağınız en büyük hatalardan biri hak ediş tuzağına düşmektir. Hak ediş tuzağı nedir? İnsanların bir şeyleri hiç çalışmadan çabalamadan hak ettiğini sanmasıdır. Yani mutlu ve zengin bir hayatı hak ettiğini sanmak veya herhangi bir işte veya sporda hemen başarılı olacağını düşünmek ve bahsi geçen konuda çok çalışmış insanları hafife almak gibi. Hayatınızda hiçbir şey size tırnak içinde söylüyorum: 'hak ettiğinizi düşündüğünüz için verilmeyecektir.' Hiçbir zaman bir peri gelip size: "Al bakalım! Sen iyi bir insansın bunu hak ettin!" diye istediklerinizi vermeyecek. Hedefiniz her neyse, her ne istiyorsanız, kendinizi tamamen o amaca vermeli ve çok çalışmalısınız. Hedeflerinize veya istediğiniz şeylere, onları hak ettiğinizi düşünerek veya bir gün öyle ya da böyle bunları elde edeceğinizi düşünerek ulaşamazsınız ve böyle düşünmeye devam ettiğiniz sürece çok zaman kaybedersiniz.Denememek, risk almamak, hata yapmaktan ve başarısızlıktan korkmak
Hata yapmak öğrenmenin ilk adımıdır. Başarısızlık yaşamak bir tecrübedir. 20'li yaşlarda yapacağınız hatalar size hayatı öğretecektir ve bu yaptığınız hataların faturası bu yaşlarda hiçbir zaman ağır olmaz. Beş defa iş kurmayı denediniz ama olmadı, hiç kimse size: 'Bakın iş kurmaya çalıştı, olmadı!' demez. Çünkü daha 20'lerinizdesiniz. Ancak siz bunları 20'li yaşlarınızda denemezseniz, hayatı tecrübe etmezseniz, öğrenmezseniz, hata yapmazsanız, 30'lu yaşlarınıza geldiğinizde bu fırsatı kaçırmış olursunuz. Hayattaki sorumluluklarınız artar, bir sıkıntıya düştüğünüzde gidip ailenizin yanında yaşayamazsınız. Tabi ki şu an 30 yaşınızda iseniz iş bitti demiyorum ama yaşınız ilerledikçe bahsettiklerimiz daha da zorlaşır. Her şeyi deneyebilmek, eskisi kadar hata yapıp hemen toparlamak zorlaşmaya başlar.
Bir de şimdi 20'li yaşlardaysanız, 22-23'lerdeyseniz çoğunuz 30 yaşına hiç gelmeyeceğinizi düşünürsünüz. Sürekli 20'lerinizde kalacağınızı, hep bu şekilde tam ne yaptığından emin olmadan yaşadığınız dönemin sürekli devam edeceğini düşünürsünüz. Böyle bir şey yok! 30 yaşınıza her saniye yaklaşıyorsunuz, o yüzden bunu fark edin ve kendinizi geliştirmeye başlayın.
Başkalarını suçlamak, başkalarından yardım beklemek
Hayatınızda herhangi bir başarısızlık için veya şu anda bulunduğunuz durum için kesinlikle başkasını veya başkalarını, geçmişinizi, eğitilme şeklinizi suçlamayın. Doğru, şu an ki bulunduğunuz durumda bu faktörlerin etkisi olmuş olabilir. Ancak bunları suçlamanız, bahane üretmenize ve suçu başkasına atmanıza neden olur. Kendinizden başka hiç kimseyi suçlamayın ve karşınıza çıkabilecek her türlü sorunu çözmeyi öğrenin. Çünkü hayatınız boyunca karşınıza sorunlar çıkacak. Başkalarına suç atmayıp, bu sorunları çözmeyi ne kadar erken öğrenirseniz sizin için o kadar iyi olur.
Hayatın size geleceğini düşünmek
Hayatın bir tren gibi sizi istediğiniz yere götüreceğini düşünmek, yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Bir hedefiniz varsa, hiç zaman kaybetmeden o doğrultuda çalışmalısınız ve ilerlemelisiniz. Çünkü siz gerçekten çalışmazsanız, uğraşmazsanız, sırf hayal ediyorsunuz diye, sırf o düşünce kafanızın bir köşesinde diye hayat size istediklerinizi vermez. Çoğumuz gelecekte bir şeyler olup, bir mucize olup istediğimiz şeyi alacağımızı düşünürüz. Ama bu olmaz, bunu yavaş yavaş ve çoğunlukla geç fark ederiz. Siz de bu düşünce yapısını aklınızdan atarak ve ne istiyorsanız her gününüzü ve her saatinizi istediklerinizi gerçekleştirmeye vererek, 20'li yaşlarda kaybedeceğiniz yıllarca zamanı geri kazanabilirsiniz.Çabuk pes etmek
Hayatta birçok muhteşem şey vardır. Başarılı olmak, kendi işinizi kurmak ve büyütmek, çok para kazanmak vs. Hayatta elde edilen muhteşem başarıların hiçbiri kolay değildir. Her biri çok büyük bir çalışmayı, öğrenmeyi, birçok hata yapmayı ve tecrübe edinmeyi gerektirir. Başarılı insanların hiçbiri hatasız değildir, aksine en çok hatayı en başarılı insanlar yapmışlardır ve bu sayede öğrenmişlerdir. O yüzden siz çabuk pes etmeye devam ettiğiniz sürece, hayatınızda muhteşem olan hiçbir şey olmaz. O yüzden şunu unutmayın başarılı insanlar, en çok hata yapan insanlardandır. Ancak vazgeçmedikleri ve hatalarından öğrendikleri için başarılı olmuşlardır. Hata yapmak ve başarısızlık, başarının ilk adımıdır.
Hayattaki amacını, ne yapacağını bilmemek
Hayattaki amacınızı bilmek, ne yapmak istediğinizi bilmek aslında çokta kolay bir şey değil. Sizlere hak veriyorum. Ülkemizde maalesef her gencin yürüdüğü tek bir yol vardır, bu da tırnak içinde 'okumak, üniversite okumak ve bir işe girmek', ama çoğu genç amaçsız olarak üniversiteye gider ve akıllarında oluşturdukları bir hedef yoktur. Üniversite okumak elbette sizi geliştirebilir, size bir şeyler katabilir. Ancak hayatınız boyunca maaşlı bir işçi olarak çalışmak amacınız değilse, başka hiçbir şey denemeden direkt bu yola atıldığınızda boşlukta olursunuz. Çünkü mezun olduğunuzda ve size: "Hadi şimdi bir işe gir ve ömrünün sonuna kadar çalış!" dendiğinde veya bunun olacağını yavaş yavaş kavradığınızda bunu yapmak istemediğinizi, aslında hedefinizin bu olmadığını fark edersiniz. Her zaman 20'li yaşlarınızda ki gibi sorumluluklarınızın az olduğu ve her şeyi deneyebilecek kapasitenizin olduğu yaşlarda olmazsınız. O yüzden herkesin yaptığı şeyi yapmak yerine deneyin, tecrübe edinin ve kendinizi tanıyın. Örneğin amacınız çok kazanmak ve üretmekse, bir iş kurmayı deneyin. Müzik, tiyatro, spor gibi alanlara ilginiz varsa, bunları aklınızın bir köşesinde tutuyor olmanız hiçbir şey değiştirmez, gidin ve deneyin. Bunların hepsini üniversite okurken de yapabilirsiniz. Ancak kesinlikle deneyin, deneyin ve deneyin.
Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi | Hakkında Daha Fazla > |
Yorum Gönder
Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.