İlçenin Seyir Terası ve açık namazgahı olarak bilinen Hıdırlık Seyir Tepesi turistlerin en çok rağbet ettikleri bir turizm merkezi olma özelliği taşır. |
Tepeden gözlemlediğimiz; 18, 19 ve 20. yüzyılın başlarında yapılmış olan yaklaşık 2000 civarındaki geleneksel Türk evlerinin çoğunluğu koruma altındadır. Şehir Kale, Çarşı, Akçasu, Gümüş, Musalla, Kale Altı ve Tabakhane semtlerinden meydana gelmektedir. Şehrin bu kesimi iklim etkilerinden korunmuş olan alçak rakımlı iki vadi arasındadır. Evler birbirine yakın ve sokakları dardır. Bütün evler merkezi konumdaki kamu binalarına, dini yapılara ve anıt eserlere dönük vaziyettedir. Yerleşimlerine göre hiçbir ev diğerinin manzarasını kapamaz. Evlerin yakın tarafındaki cepheleri kör, uzak olan cepheler ise açık ve birbirlerine bakarlar. Şehrin meydanına çıkan tüm yollar Arnavut kaldırımlarıdır.
|
Hıdırlık Seyir Tepesi üzerinden tarihi Safranbolu Eski Çarşı şehir merkezine bakış. |
Dr. Ali Yaver Ataman "Şeyhü'l etibba-Başhekim" (1868-1955)
Dr. Ali Yaver Ataman'ın Kabri - Safranbolu, Karabük |
Bu evlilikten Sadi Yaver Ataman (1906-1994), Ahmet Sebati Ataman (1908-1992) ve Ali Şinasi Ataman (1911-1983) isimli üç oğlu olmuştur. Kdz. Ereğli ve Safranbolu Memleket Hastanelerinde başhekimlik yapmış ve yaşamının büyük bir bölümünü Safranbolu'da serbest hekim olarak geçirmiştir.
Dr. Ali Yaver Ataman'ın Mezarı - Safranbolu, Karabük |
Bu nedenle kadirşinas halkımızın temsilcisi Safranbolu Belediye Meclisi'nin 15 Haziran 1955 tarih ve 5 sayılı kararıyla burada vatan toprağına verilmesi kabul edilmiştir.
Milli mücadeleye kol kanat geren değerli büyüğümüz; istiklal madalyası sahibi mümtaz ve müstesna hemşerimiz, Dr. Ali Yaver Ataman'a minnet ve şükranlarımızla. Ruhu şad olsun.
Hasan Paşa Türbesi
Araştırmalarımıza göre Hasan Paşa Rumeli'de Köstendil Sancağı Kaymakamı iken geçirdiği bir koğuşturma sonunda 1843 yılında görevinden alınarak Safranbolu'ya sürgün edilmiş ve burada ölmüştür, şu an ki Hıdırlık Seyir Tepesine de defnedilmiş ve türbesi yapılmıştır.
Hasan Paşa'nın kabri. |
Safranbolu Hıdırlık Seyir Tepesi Nerede?
Hıdırlık Seyir Tepesi giriş ücreti ne kadar?
2019 verilerine göre Hıdırlık Seyir Tepesi'ne giriş ücreti 1 ₺
Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi | Hakkında Daha Fazla > |
Yorum Gönder
Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.