Bindirme tekniği ile çivi kullanılmadan yapılan Kastamonu'nun tek camisidir. İçeride hiç bir şekilde elektrik kaynağı bulunmamakla birlikte sadece gündüzleri namaz kılınan bu caminin imamı, Kasaba Köyünde bulunan başka bir camiden gelip burada namaz kıldırmaktadır.
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kök boyasıyla kalem işi süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır.
2007 yılında süslemeler hariç onarım yapılmıştır.
Mahmut Bey Camii Kapısı
Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır, geçmiş yıllarda kapısının çalınması ve sonra tekrar bulunmasından sonra aslı Liva Paşa Konağı Etnoğrafya müzesinde sergilenmektedir. Camide ise imitasyonu bulunmaktadır, orijinali yerine Kastamonu'nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) giriş kapısı... |
Oyma tekniğiyle yapılan kapıda; her iki kapı kanadını dikdörtgen olarak çevreleyen, rumi motifi dizilerinden oluşan bordür bulunmaktadır. Bu bordür kapı kanatlarını üçer bölüme ayırmaktadır.
Alt ve üst kısımdakiler küçük, orta kısımdaki büyük dikdörtgen forma sahip bu bölümlerden üst kısımda kalan ve kitabe olarak kullanılan bölümlerde;
Sol Kanatta:
"Gale'llahu tebareke ve Teala" (Noksan sıfattan munezzeh olan Allah buyurdu ki: )Sağ Kanatta:
"Ve innel mescide lillahi fela tad'ü mea'llahi ehaden" (Mescidler Allah'a mahsusdurlar orada Allah'tan başka bir şeye dua etmeyiniz.) yazmaktadır.
Alt tarafta kalan küçük dikdörtgen formlar geometrik geçmelerle oluşturulmuş yıldız motifleri yanı sıra rumi motifleriyle süslenmiştir.
Orta kısımda kalan en geniş bölümünde ise su damlası şeklinde rozetler palmet motifi ve rumi motiflerinden oluşturulan kompozisyonlarla hareketlendirilmiş, ortada daire içerisinde yine rumi, palmet ve geometrik desenlerden oluşturulmuş bezeme mevcuttur.
Kapı ortasında kalan pervaz kısmının alt ve üst bölümlerinde kaide ve başlık şeklinde kabartmaları bulunmaktadır. Üst kısımdaki başlık bölümünde;
"Amale Abdullah Bin Mahmut El Nakkaş" yazısı yer almaktadır.
Pervaz yılan derisi şeklinde bir görünüm arz etmektedir. Pervazın orta kısmında ise daire içerisinde bitkisel ve geometrik motifler iç içe geçirilerek bir kompozisyon oluşturulmuştur.
Candaroğulları Beyliği'nin güzide eserlerinden birisi olan Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Kapısı 24.01.1997 tarihinde çalınmış olup 24.02.1997 günü Manisa'da İstiklal İlkokulu bahçesinde atılı olarak emniyet güçleri tarafından bulunmuş ve Kastamonu'ya geri getirilmiştir. Kapı tokmaklarının, kapı kilidinin, kapının alt ve üst menteşelerinin ve menteşeleri tutan çivilerin hırsızlık olayı sırasında kaybolduğu görülmüştür.
Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii Kapısı 15.03.1997 tarihinde Liva Paşa Konağı Etnografya müzesi tarafından teslim alınarak, 06.06.1997 tarihinden itibaren müzede sergilenmektedir.
Mahmut Bey Camii (Çivisiz Camii) Nerede?
İlin kuzeybatısında, kente 18 kilometre uzaklıkta Daday ilçesi yolu üzerindeki Kasaba Köyü’nde yer alır.Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Harun İstenci Resmi Web Sitesi | Hakkında Daha Fazla > |
Yorum Gönder
Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.