Bugüne kadar hava kuvvetleri filosunda kullanılmış her türlü uçağı yerinde görebileceğiniz, gittiğiniz zamana göre birinin ya da bir kaçının içine girebileceğiniz veya içini görebileceğiniz, uçağın icadından bugüne kadar olan havacılık gelişmelerinin anlatıldığı çok ayrıntılı ve gerçekçi maketlerin bulunduğu gezilesi, gezilirken muhabbet edilesi bu müzeden sizlere bahsetmek istiyorum...
3000 metrekaresi kapalı, 12000 metrekaresi açık olmak üzere yaklaşık 15000 metrekarelik bir alana kurulmuş olan müzede; Türk Hava Kuvvetleri’nin bugüne dek kullandığı hava araçları, maket koleksiyonları, havacılıkta kullanılan araç ve gereçler, havacı şehitlerimizin elbiseleri, havacılığın dünden bugüne olan serüveni konulu eserler ve silahlar gibi birçok nadide parça bulunur. Ayrıca müzeyi gezdikten sonra müzedeki kafe de biraz soluklanıp bir şeyler içmek ve müzedeki mağazadan çok uygun fiyata maket uçak alışverişi yapmak mümkündür.
Uygun fiyatları, çok ilgi çekici parçaları, tarihimize, şehitlerimize açılan bir kapı olması ve oldukça rahat gezilebilen iyi bir gezi düzeninin olması nedeniyle kesinlikle İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında sayılabilir.
Özel bir uçak; Viscount 430 TC-SEL
|
Harun İstenci Viscount 430 TC-SEL önünde. |
Kendisi İngiliz yapımı bir uçaktır. 1950'li yıllarda üretilmiş, dünyanın ilk turboprop motorlu uçağıdır. Tüm bunların dışında Türk Sivil Havacılık tarihi açısından da çok büyük bir öneme sahiptir, nedir bu önem? Neden önemli; 1950'li yıllarda Türk Hava Yolları bu uçaklardan 5 adet satın alıyor ve bu 5 özel uçaktan 2 tanesi kaza geçirerek kal ediliyor, yani bir daha uçamaz hale geliyor. Bu kazalardan bir tanesi çok enteresan; dönemin başbakanı Adnan Menderes 1959 yılında bu uçaklardan bir tanesi ile, ki Türk Hava Yolları logosu ile uçuyordu o zaman, yani Türk Hava Yolları'na ait bir Viscount ile Kıbrıs görüşmeleri için İngiltere'ye giderken uçağı kaza geçiriyor, işte o uçak bu uçaktı! Yani bu uçağın kardeşiydi! Bir
Viscount'du! 5
Viscount'dan 3 tanesi daha sonra Türk Hava Kuvvetlerine veriliyor, Türk Hava Kuvvetleri'de VIP uçuşlar için kullanıyor bu uçakları. 5 uçaktan 2 tanesi günümüze kadar ulaşabiliyor, ikincisi ise
Eskişehir'deki Havacılık Müzesinde sergileniyor, diğeri ise bu. Bu uçak 1950'li yıllarda Türk Hava Yollarında uçarken ki sivil tescil numarası TC-SEL. Aslında benim için önemli olan; 1950 yıllarında Türk Hava Yolları bünyesinde uçmuş ve günümüze kadar ulaşabilen nadir uçaklardan bir tanesi, bu yüzden özel benim için.
Kerem Gök'e teşekkürler...
Dikkatimi çeken diğer uçaklar;
|
Harun İstenci C-160 Transall Türk Hava Kuvvetlerine ait TC 69-022 tescilli uçağın önünde. |
Tarihçe
I. Dünya Savaşı sonunda, en eskisi 1912 yılına ait olmak üzere muhtelif milletlere ait tayyareler ile hangarlarda 1. Dünya Savaşı devamınca Almanlar tarafından yapılan her tip tayyareden birer, ikişer ve üçer adet bulunması Hava Kuvvetleri Müfettişliği’nce bir hava müzesi kurma kararı alınmasına neden olmuştur.
Düşmandan ele geçirilmiş ganimet uçaklarının da aynı amaçla toplatılmasına başlanmıştır. Ancak müze için toplanan bu uçakların, Kurtuluş Savaşı’nda zarar görmemesi için Kartal Maltepe’ye götürülmesi düşünülmüş, fakat taşıma sırasında uçakların bir kısmı büyük ölçüde hasar görmüştür. Bu hasarlar ile Kurtuluş Savaşı’nda meydana gelen uçak kırımları, hava müzesi kurma fikrini geciktirmiştir.
1960 yılında zamanın Hava Kuvvetleri Komutanı Hv. Org. İrfan Tansel`in direktifiyle Türkiye'de Hava Müzesi kurma fikri gündeme gelmiş ve bu amaçla 1963’te yayınlanan bir emirle Hava Kuvvetleri ve diğer birliklerde kullanılan uçaklardan birer adedinin korunması istenmiştir. Sürdürülen çalışmalar sonucu 1966 yılında Hava Müzesi Teşkilatı oluşturulmuş ve 15 Mayıs 1971 yılında İzmir Cumaovası Sivil Havaalanında Türkiye’nin İlk Hava Müzesi açılmıştır.
Açılışında büyük ilgi görmesine rağmen, şehir merkezine uzaklığı ve ulaşım zorlukları nedeniyle istenilen seviyede ziyaretçilerin ilgisini çekemediğinden Hava Müzesi için yeni yerleşim alanı arayışına girilmiştir. Cumaovası pistinin onarımı, meydanın eğitim uçuşları için geliştirilmesi ve sivil hava trafiği için de bu meydandan faydalanılması kararı iskan ve yerleşme açısından yeni sorunlar doğurmuş olduğundan Hava Müzesi’nin daha uygun bir yere nakli zorunlu hale gelmiştir.
Hava Müzesi, İzmir Cumaovası’nda 1978 yılına kadar faaliyetine devam etmiştir. Yapılan inceleme sonucunda mevkii, ziyaretçi potansiyeli, geliştirme ve idame kolaylıkları, ilk hava birliğinin kurulduğu yer olması ve taşıdığı tarihi dönem de dikkate alınarak, Hava Müzesi için en uygun yerleşim alanının Hava Harp Okulu’nun da yakınında konuşlanmış olduğu İstanbul Yeşilköy’de bulunan Askeri Havaalanının bitişiğindeki alanda konuşlandırılması kararının alınması fikrini güçlendirmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı yeni Hava Müzesi binası inşaatına 1977 yılında başlanmış, 1983 yılında tamamlanmıştır. Modern müzecilik anlayışı içerisinde, 2365 metrekaresi kapalı, 12000 metrekaresi açık sergileme alanlarını kapsayan toplam 65000 metrekare alan üzerine kurulmuş olan Müzenin iç mimarisi ve dekorasyonu İstanbul İl Kültür, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Mimar Sinan Üniversitesinden teknik eleman ve uzmanlarınca gerçekleştirilmiş ve 16 Ekim 1985’te Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil SÖZER tarafından ziyarete açılmıştır.
Müzenin iç sergi kısmı;
Harun İstenci İstanbul Havacılık Müzesinde...
Maket TF-12A 1964 ve B-36 H Peace Maker.
Maket Heinkel He 111 savaş uçağı.
Maket Nazi Askeri Kargo Uçağı.
Maket Boeing B-52 D Stratofortress.
Maket Turkish Airlines Boeing 737-700 uçağı.
Maket Turbo Jet Savaş Uçağı Motoru
Eski ve ilk Savaş Uçağı Jeti Motoru, turbofan
C-47 Engine, Dakota-47 Engine, Dakota R-1830-92 1200 HP
İstanbul Havacılık Müzesi Nerede?
Bu içerik Harun İstenci tarafından aşağıda belirtilmiş olan kategoriler altında oluşturulmuş ve yayınlanmıştır. İçeriğin kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suçtur. | İstenci Systems
Harun İstenci Hakkında
1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi ve memleketi Kastamonu. Çocukluğundan bu yana bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyor ve internet üzerinde içerik üretiyor...
Yorum Gönder
Yorum alanı herkese açıktır. Olağan dışı bir yorum algılandığında topluluk politikalarımız gereğince 24 saat içinde kaldırılacaktır.